Bijzondere preview National Geographic-serie op Fort bij Asperen

National Geographic start binnenkort met de gloednieuwe serie ‘Defending Europe’, een serie over de meer dan 2000 jaar oude geschiedenis rondom de grenzen van Europa. Van 7 tot en met 14 september is er een exclusieve preview te zien van de eerste aflevering in het Torenfort van Fort bij Asperen. ,,Extra leuk, want de presentatie van deze aflevering ligt in handen van onze eigen vrijwilliger Bart Gielen”, aldus fort-exploitant Marc Satijn.

FORTENFESITVAL Deze bijzondere preview maakt deel uit van het Fortenfestival: een meerdaags festival waar forten, vestingsteden, (bunker)musea en waterlinies diverse activiteiten voor jong en oud verzorgen. Tijdens het Fortenfestival verzorgt National Geographic bij een aantal locaties, waaronder dus op Fort bij Asperen, de mogelijkheid om een exclusief deel van de eerste aflevering van Defending Europe te bekijken. In deze preview over Nederland spelen forten en verhalen een cruciale rol. Zo is er te zien wat onze rol was bij het vormen van het Europa zoals wij die nu kennen.

SERIE In deze nieuwe National Geographic-serie speelt Nederland een grote rol. Één van de verhalen speelt zich af op Fort Honswijk waar historicus Bart Gielen, die zelf ook betrokken is op Fort bij Asperen als gids, uitlegt hoe de waterlinies destijds bijdroegen aan de bescherming van het ‘Nederlands Koninkrijk’. ,,Om die reden is het ook écht heel leuk dat nu deze preview zichtbaar gaat worden in Fort bij Asperen”, aldus Gielen.

Elke aflevering van Defending Europe richt zich op een ander land, waaronder Finland, Engeland, Polen, Frankrijk en Spanje, en duikt in de archieven van de kritieke momenten waarop het voortbestaan van elk land werd bedreigd. Daarbij wordt onderzocht hoe verdedigingswerken het betreffende land veilig hielden, de nationale grenzen definieerden en de identiteit van de bevolking opbouwden.

PREVIEW De preview is in de week van 7 t/m 15 september tijdens de openingstijden van Fort bij Asperen te zien in het torenfort. Daarmee maakt de serie direct ook onderdeel uit van Open Monumentendag waarop het torenfort ook haar deuren opent. De openingstijden zijn te vinden op www.fortbijasperen.nl. Defending Europe is vanaf 14 september 20:00 uur elke week op National Geographic te zien.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *