Vrijwilligers restaureren historische gereedschap Fort bij Asperen

 

Op vrijdag 8 februari startten de vrijwilligers van Fort bij Asperen met de restauratie van historisch gereedschap op het Fort bij Asperen. Op het fort is een bescheiden historische tentoonstelling ingericht over de mobilisatie en inundatie. Deze verdient vooral aandacht omdat hier een aantal bijzondere voorwerpen aanwezig zijn, die uniek zijn op de waterlinies.

Wat heel bijzonder is dat je hier gereedschap aantreft dat daadwerkelijk door de genie werd gebruikt om de inundati, onderwaterzetting, goed te laten verlopen. Het gaat onder andere om pecialistisch gereedschap om de zware schotbalken op hun plaats te krijgen. De meeste forten van de Waterlinie zijn vrijwel leeg en dergelijk ereedschap als dit tref je nergens meer aan.

Inundatie oftewel onderwater zetten is geen sinecure. Het is niet zomaar een sluis openzetten, maar heel gecontroleerd het water binnen laten. Niet te diep, en niet te ondiep. Daarbij werd dit gereedschap gebruikt.

 

Onder leiding van Martin IJdo, militair restauratiespecialist van Historic Engineering, kregen de vrijwilligers een instructie hoe het historisch gereedschap zo goed mogelijk geconserveerd kan worden.

 

VERTEL JIJ STRAKS OOK HET VERHAAL VAN HET FORT BIJ ASPEREN?

 

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

 

Het Fort bij Asperen is op zoek naar nieuwe fortwachters die de bezoekers willen ontvangen en begeleiden. Je werkt samen met een groep enthousiaste vrijwilligers in een omgeving waar hedendaagse kunst en historie met elkaar verbonden zijn.

 

Het Fort bij Asperen ontplooit al 30 jaar kunstactiviteiten en gaat daar dit seizoen mee door.  Op het fort is een bijzondere historische collectie én vinden dit seizoen een aantal kunsttentoonstellingen plaats. Het fort ontvangt een breed publiek van kunstliefhebbers tot erfgoedtoeristen, van jonge kinderen tot actieve ouderen.

 

Je krijgt een belangrijke rol op het fort. Dat kan zijn in de openstelling, de inrichting, het onderhoud, het beheer of de rondleidingen. Er zijn kleine en grote taken, veel handen maken het werkt licht. Je wordt gedegen ingewerkt en je bent goed verzekerd. Het is is een pré wanneer je je interesseert voor kunst én historie.

 

Vertel het verhaal van het mooiste fort van de Hollandse waterlinie en help het fort toegankelijk te houden! Meld je als vrijwilliger op het Fort bij Asperen bij Marcel van Kerkvoorde via info@fortbijasperen.nl of bel 06-44238143.

Vacature

fort

bij Asperen

‘In de kunst wordt nog heel wat meer discipline vereist dan in het leger, Cees Buddingh’

Fort bij Asperen, Langendijk 60, 4151 BR Acquoy | info@fortbijasperen.nl | 06-44238143

 

Er is ruime parkeergelegenheid bij het Fort en er rijdt elk half uur een bus vanaf station Leerdam.

 

AVG verklaring

 

Taveerne | info@fortbijasperen.nl |

Ook voor aanvragen rondleidingen